Харківські спелеологи зацікавилися древнім підземним ходом у Змієві

Аварії і обвали іноді приносять не тільки лихо, а й відкривають таємниці минулого. Ще 10 листопада в самому центрі міста Зміїв під землю пішла частина асфальту. Ця аварія допомогла виявити новий історичний об’єкт в Харківській області. Про це розповідає «Харків’янка» з посиланням на фейсбук керівника харківської групи спелеологів “Діти підземелля”.

Утворилася дірою зацікавилися фахівці-історики. Місцевий краєзнавчий музей разом з військово-патріотичним об’єднанням «Орієнтир» встановили, що під асфальтом знаходився завалений підземний хід. Відкритий фрагмент становить десять метрів в довжину, в ширину півтора метра, в глибину – два. У підземному ході дослідники виявили обколкі старої кераміки і глечик позаминулого століття.

За словами істориків, раніше на цьому місці в XVII столітті знаходилася Зміївська фортеця, а вся земля під нею була порита підземними ходами. Тепер таємна історія міста поступово проступає назовні.

У неділю, 17 листопада на запрошення директора краєзнавчого музею Михайла Саян в Зміїв приїхала харківська дослідницька група фонду “Діти підземелля”.

Подземный ход в центре Змиева

У фрагменті підземного ходу харківські спелеологи провели топозйомку і фотофіксацію. Поки дослідники не можуть дати точної відповіді для чого він використовувався. Керівник харківських дослідників сподівається, що у співпраці з Зміївським краєзнавчим музеєм вони зможуть розчистити фрагмент до оригінального статі і спробувати відкрити завісу таємниці його призначення і використання.

Михайло Саяний вважає, що знахідка може залучити в місто більше туристів. Крім того, директор музею не виключає того факту, що підземний хід зможе довести більш давню історію Змієва.

.,.,.,.