Чайковський та Харків

Гуляючи вулицями вечірнього Харкова волею-неволею починаєш замислюватися про минуле цього чудового міста.  Європейські вулички, безліч музеїв, органний зал, академічні театри, міська філармонія, театр опери та балету – в якому дуже часто можна побачити постановки створені композиторами зі світовим ім’ям.  Про зв’язок Харкова та Петра Ілліча Чайковського розповість Kharkovchanka.

 Одним з найулюбленіших і шановних композиторів Харківської публіки є Петро Чайковський: вечірні балети та опери збирають повний зал у Харківському академічному театрі імені Миколи Лисенка.  У ньому ставлять опери «Пікова дама», «Євгеній Онєгін», балети «Лебедине озеро», «Лускунчик», «Спляча красуня».  У музичних та загальноосвітніх школах обов’язково включені в програму вивчення біографія і музична діяльність великого композитора.  Однак, не всі знають, після якої події Петро Ілліч став настільки популярним у Харкові, а також, чому його ім’ям названа вулиця у центрі міста.

Слатін
І. І. Слатін

 У 1892 році І.І.Слатін, директор Харківського музичного училища, запросив Чайковського дати концерт у Харкові. У березні 1893 Петро Ілліч побував у першій столиці нинішньої України, щоб дати концерт 13 березня в залі Дворянського зібрання (знаходилася на сучасній вулиці Конституції і втрачена під час окупації Харкова в 1943 році).  У його честь у будинку Слатіна було дано обід, на якому зібрався весь музичний бомонд міста, в тому числі і учні Чайковського – випускники Московської консерваторії С.І.  Дочевський і Р.В.  Геника.

Чайковський
Петро Чайковський у колі Харківського музичного суспільства, 1893

Публіка жадала побачити геніального композитора, почути концерт, яким диригував сам автор.  Квитки були миттєво розкуплені, а зал наповнений шанувальниками творчості.  Музиканти, які відіграли концерт з композитором ділилися, що були вражені, як музикант тримав диригентську паличку – не дрібкою, як прийнято, а міцно стиснувши її в кулак.

Федецький - Чайковський
Чайковський П.І. у Харкові, фото А. Федецького, 1893 

Концерт викликав справжній фурор у вищих колах Харкова.  Публіка бурхливо вітала композитора і до, і після концерту, а після закінчення влаштувала йому бурхливу овацію на кілька хвилин.  Молодь посадила Петра Ілліча в крісло і на руках пронесла через весь зал на вулицю.  Там Чайковського посадили до фаетону та повезли на Катеринославську вулицю (нині Полтавський шлях), – до відомого фотографа того часу Альфреда Федецького, який і зафіксував Петра Ілліча у Харкові.

  Ще два знімка Федецький зробив 15 березня під час відвідування Чайковським Харківського музичного училища.  У той же день, після закінчення концерту, який спеціально для метра дали учні училища, з ательє Федецького доставили готові фотографії.  Великий композитор був здивований їх якістю і швидкістю виготовлення.  На одному зі знімків Петро Ілліч залишив автограф:

  «На пам’ять музичній школі від Петра Ілліча Чайковського.  15 березня 1893 року ».

 Згодом Чайковський згадував:

 «Музична розбірливість і смак Харківської публіки, її відданість мистецтву музики робить мене сильніше».

Вулиця Чайковського
Вулиця Чайковського у Харкові

Композитор дуже подобався Харків, і він завжди приємно висловлювався про нього. У 1909 році в місті була названа вулиця на честь геніального композитора.  Вона дуже мальовнича.  А харківська публіка так, як і під час першого приїзду Чайковського, донині захоплюється його творами та творчістю у цілому.

.,.,.,.