Пов’язка на гомілковостопний суглоб: коли використовувати і як вибрати

Гомілковостопний суглоб – це один з найбільш часто травмуються суглоба, так як він поряд зі склепіннями стопи пом’якшує ударне навантаження під час руху. Завдяки гомілковостопному суглобу, тиск на колінний та тазостегновий суглоб зменшується, знижується ризик травми та різних запальних захворювань.

Щоб захистити суглоб від перенапруги, зменшити ризик повторних травм, зменшити запальні процеси використовується пов’язка на гомілковостопний суглоб, яка фіксує та стабілізує суглоб, перерозподіляючи навантаження на нього.

Гомілковостопний фіксатор за своєю дією аналогічний еластичному бинту, але на відміну від нього, гомілковостоп не потрібно намотувати і додатково фіксувати, він не сповзає, сила компресії з часом не змінюється, що може статися при зменшенні натягу бинта.

Види гомілкостопів

Щоб правильно вибрати бандаж на гомілковостоп, треба розібратися в його різновидах. За жорсткістю всі гомілкостопи поділяються на три види:

— М’які еластичні гомілкостопи у вигляді панчохи, яка натягується на ділянку суглоба. Використовуються для стабілізації суглоба і змінюють його рухливості. Такий гомілковостоп можна носити у заключній стадії реабілітації після травм та операцій, а також для запобігання повторенню травм та загострення запальних захворювань. При артритах та артрозах використовуються гомілкостопи з тканини з додаванням вовняної нитки, які забезпечують додатковий обігрів;

  • Напівжорсткий фіксатор із пластиковими ребрами жорсткості, що забезпечує часткове обмеження рухливості суглоба. Використовують після носіння жорсткого фіксатора, коли відбувається відновлення рухливості суглоба, а також у момент загострення артритів та інших запальних процесів;
  • Ортез для гомілкостопу – жорсткий бандаж, що повністю знерухомлює суглоб. Такі фіксатори використовуються при сильних болях та пухлини області суглоба, при тендиніті, розтягуванні дельтоподібної зв’язки, гематомах. Їхнє носіння призначає лікар. Повна фіксація забезпечується ребрами жорсткості, додатковими стяжками, застібками та шнурівкою.

На сайті інтернет-магазину Ortocomfort.ua представлені бандажі різної жорсткості та розмірів. Тут будь-який користувач зможе підібрати необхідний фіксатор.

Функції бандажу

Голеностоп виконує такі функції:

— частково обмежує рухливість під час реабілітації, прискорюючи процес відновлення;

  • Повністю знерухомлює суглоб після операцій та серйозних травм, запобігаючи посиленню пошкодження та зменшуючи болі;
  • зменшує навантаження на суглоб, попереджаючи повторні травми та загострення запальних захворювань;
  • зменшує вагове навантаження на суглоб при надмірній масі тіла;
  • Забезпечує обігрів та мікромасаж, прискорюючи процес відновлення та знімаючи запалення;

— Попереджає та зменшує набряклість.

Щоб бандаж мав максимальну дію, треба розібратися, як дізнатися розмір виробу. Якщо розмір вибрано неправильно, то бандаж не робитиме потрібної дії. Великий бандаж не забезпечить компресію необхідної сили, а маленький надаватиме надлишковий тиск на м’язи, викликаючи дискомфорт і біль.

Коли використовують бандажі на гомілковостоп

Показання для носіння гомілкостопа можуть бути:

  • Нестабільність суглоба, що загрожує вивихами та підвивихами;
  • Надмірна маса тіла;
  • Запальні захворювання – артрити, артрози, тендиніти та інші;
  • вальгусна деформація;
  • Надриви та розриви зв’язок;
  • Травми різного характеру – тріщини кістки, переломи;
  • Операції на суглобі.

Правила підбору

Якщо м’який еластичний бандаж можна носити без призначення лікаря при незначних травмах, наприклад, вивих, напівтверді і жорсткі фіксатори використовуються тільки за приписом травматолога. Фіксацію необхідної сили буде досягнуто лише в тому випадку, якщо правильно вибрано розмір.

Як дізнатися розмір може підказати консультант медмагазину або лікар. При виборі слід орієнтуватися на розмірну таблицю на упаковці виробника. Зазвичай для вибору гомілкостопу слід зробити такі виміри:

  • Довжина стопи;
  • Обхват гомілки;
  • Обхват щиколотки по лінії, що проходить по передньому згину ноги та п’яті.

Отримані розміри порівнюють із таблицею та вибирають відповідний фіксатор.

Правильно обраний бандаж не повинен вільно повертатися навколо ноги, але при цьому він не повинен чинити надмірного тиску, викликаючи дискомфорт під час руху.

Правила використання

Як накласти фіксатор можна дізнатися у лікаря. Щоб бандаж не створював незручностей, його краще одягати на добре натягнуту шкарпетку. Це слід робити вранці, не встаючи з ліжка, тому що навіть недовгий рух без бандажу може стати причиною набряку, який не дозволить правильно його зафіксувати. П’ята повинна бути на своєму місці, а фіксатори або шнурки повинні бути затягнуті так, щоб бандаж щільно прилягав до ноги, але не тиснув на м’язи та суглоб.

Найчастіше при використанні бандажа взуття повинне бути на розмір більше того, що зазвичай носить пацієнт. Одягають взуття за допомогою взуттєвого ріжка, щоб бандаж не зрушив і не зібрався гармошкою.

Як носити бандаж має прописати лікар. Самостійний режим носіння можна визначати лише за умови використання м’якого фіксатора.

Основні правила використання:

  • До фіксатора треба звикати поступово. У перший день його носять лише 1 годину, на другий – 2 години, на третій – 4 години, на четвертий день та надалі – 6 годин. Якщо в ході звикання до фіксатора у хворого виникає дискомфорт, додавати треба не по 1 годині, а по 30 хвилин щодня. Період адаптації може тривати від 2-х до 6-ти тижнів;
  • М’які еластичні фіксатори використовують лише під час надлишкових навантажень – під час руху або занять спортом, а також при переміщенні ваг;
  • На ніч фіксатор обов’язково знімають;
  • Жорсткі та напівжорсткі бандажі не можна носити довше, ніж призначив лікар, оскільки це може призвести до атрофії м’язів;
  • Якщо після зняття бандажа на нозі з’явилося почервоніння, потрібно легко помасажувати це місце. При правильному виборі та дотриманні правил носіння почервоніння має пройти;
  • Якщо бандаж викликає дискомфорт, слід звернутися до лікаря. Можливо, неправильно вибрано розмір та визначено режим носіння.
.,.,.,.